Enzymy - ważny krok w leczeniu autyzmu

Odsłony: 13239
Oliwkowe Życie

Gdy byłam w ciąży, czytałam wszystkie najbardziej popularne książki o ciąży, dzieciach, rozwoju dzieci i nigdy nie widziałam rozdziału np: "Co zrobić, gdy dziecko dostało diagnozę autyzm". Wydaje się, że gdy dziecko otrzymuje diagnozę autyzmu, nagle cały świat oczekuje abyś miał specjalny dyplom z „wiedzy o zaburzeniach rozwojowych”, jeśli chcesz zrozumieć, co specjaliści mówią. Szczerze mówiąc, ja „uczę się” leczenia autyzmu od ponad 2 lat i wciąż mam trudności z wymówieniem niektórych terminów z języka stosowanego w prasie głównego nurtu i książek na ten temat. Domyślam się, że wielu z was nie zamierza iść do szkoły medycznej i po prostu chcą zrozumieć podstawową terminologię, dzięki czemu będzie można pomóc dziecku.

To prowadzi nas do tematu enzymów. Zanim urodziła się moja pierwsza córeczka, pamiętam że o enzymach (w porównaniu do teraz) wiedziałam nie wiele. Trochę ze studiów, trochę z biologii, a i z reklam, bo były one w moim proszku do prania i środkach czyszczących dla gospodarstw domowych. Dwa lata później dowiedziałam się, że zastosowanie enzymów w leczeniu autyzmu jest dużo bardziej skomplikowana niż wywabianie plam z trawy na moich ukochanych dżinsach.

Stosowanie enzymów trawiennych było bardzo ważnym krokiem w leczeniu naszej córki. Przez bardzo długi okres czasu Oliwka nie trawiła praktycznie niczego. Brzuch Jej wyglądał jak balon, a stolce były mieszanką pogryzionej, nie strawionej żywności. Enzymy pomogły w tym najtrudniejszym czasie. Dzięki nim układ trawienny Oliwki powoli wraca do normy.

Regularne przyjmowanie enzymów nie hamuje ich produkcji, wręcz przeciwnie – pozwala odpocząć nadwyrężonemu układowi trawiennemu. Enzymy wspomagają odbudowę uszkodzonych kosmków jelitowych. A to pozytywnie wpływa na ich samodzielną produkcję.

Enzymy roślinne działają szybciej  i bardziej skutecznie niż enzymy zwierzęce. Mogą rozkładać większe ilości protein, cukrów i tłuszczów, są bowiem aktywne w przedziale 2-12 pH. Enzymy roślinne rozkładają pokarm już w żołądku, zanim trafi do jelit, czyli 60 do 90 minut przed tym, zanim zaczną pracować enzymy trzustkowe. Rozkładając pokarm, enzymy uwalniają witaminy, minerały i inne substancje odżywcze i transportują je po organizmie.Terapia enzymami u Oliwki przyniosła znakomite efekty. Stan zdrowia i samopoczucie Jej poprawiało się z dnia na dzień (cały czas przestrzegaliśmy ścisłej diety). Do każdego posiłku zaczęliśmy podawać specyficzny enzym, który pomagał w trawieniu tego, co Oliwka jadła.Enzymy także zmniejszają problem nietolerancji pokarmowych.

Z doświadczenia wiemy, że nie można jednak ich stosować jako wymówki do jedzenia wszystkiego i nieprzestrzegania diety dziecka. Enzymy nie są remedium na wszystkie problemy trawienne. Jeśli jednak przestrzega się diety, enzymy stanowią dla niej wspaniały dodatek. Przynoszą widoczną poprawę stanu zdrowia.

Enzymy trawienne zmniejszają zarówno liczbę, jak i rozmiar nieodpowiednich cząsteczek  co z kolei powoduje ograniczenie nasilenia stanu zapalnego. Zdławienie stanu zapalnego wspomaga wygojenie przeciekającego jelita, które zostało zapoczątkowane przez enzymy wydzielane przez drożdżaki, umożliwiające im zagłębienie się głęboko w  tkankę jelitową. Upośledzenie trawienia i wchłaniania (często powiązane ze stanem zapalnym jelita) przyczynia się do upośledzenia stanu odżywienia dziecka, co z kolei przyczynia się do upośledzenia odporności i wydolności procesów detoksyfikacyjnych oraz funkcji mózgu. Ponadto, odpowiednie rozbicie cząsteczek pokarmu zmniejsza ilość niestrawionych pozostałości, wspierających rozrost patogennych organizmów.

Wielu badaczy przeprowadziło badania, wykazujące niecałkowite rozbicie peptydów białkowych, pochodzących z kazeiny i glutenu (Shattock, Reichelt); inni naukowcy wykazali obecność stanu zapalnego wyściółki jelit (Wakefield, Horvath), stwierdzanego u większości poddanych badaniom dzieci z ASD. Wspomniane badania, jak również i inne, udokumentowały i opisały występujące niedobory enzymatyczne. Badania ujawniły również złożony zakres niedoborów enzymów, trzustkowych, błony żołądkowej oraz rąbka jelitowego, wydzielanych w jelicie cieniom.Wspomniane, jak i też inne badania sugerują, iż niedobory te, a w szczególności niewłaściwe wchłanianie węglowodanów, może tłumaczyć istnienie wielu ze znaczących zaburzeń funkcjonowania układu pokarmowego, występujących u dzieci z ASD.

Bez względu na fakt, czy niedobór enzymów trzustkowych zapoczątkowany jest toksycznym urazem, na przykład szczepieniem przy urodzeniu, stosowaniem antybiotyków, kolonizacją szkodliwych organizmów, lub pochodną trudnej do zdefiniowania predyspozycji genetycznej, końcowym rezultatem jest upośledzenie funkcjonowania jelita, które koniecznie trzeba wyleczyć, by uzyskać poprawę stanu klinicznego u tych dzieci. Istnieje wiele różnych formuł enzymatycznych, przygotowanych do sprostania specjalnym potrzebom dzieci z ASD. Metoda prób i błędów z wykorzystaniem bezpiecznych enzymów pochodzenia roślinnego jest najlepszym sposobem dowiedzenia się, co może przynieść największą korzyść dla twojego dziecka.

Prace nad stosowaniem enzymów w zaburzeniach autystycznych i podobnych trwają od ok. 10 lat. Dokonano wielu ciekawych obserwacji. Autyzm uważany jest za spektrum możliwych symptomów. Diagnoza zwykle opiera się tylko na obserwacji zachowań i nie tłumaczy ich przyczyny. Objawy i zachowania mogą się znacznie różnić u poszczególnych osób. Nauka nie znaj jeszcze dokładnych powodów zachorowań ale prace nad tym trwają i są coraz bardziej szczegółowe.

Zaburzenia autystyczne to bardzo złożony problem. Zwykle mówi się o aspekcie behawioralno-edkacyjnym jako głównym obszarze, sensoryczno-neurologicznym jako drugim i trawienno-żywieniowym jako o trzecim obszarze zainteresowań. Najczęściej połączenie terapii ukierunkowanych na potrzeby konkretnej osoby w każdym z trzech obszarów daje najlepsze rezultaty i tłumaczy, dlaczego każdemu może pomóc inna forma leczenia.

Przez 15 ostatnich lat terapia enzymatyczna dla dzieci przestała być radykalnie nową koncepcją i zaczęła być zalecana przez wielu lekarzy specjalizujących się w leczeniu zaburzeń autystycznych.  Enzymy wpisano w protokoły leczenia jelit dzięki ich proaktywnemu działaniu. Rodzice i lekarze stosują różne enzymy trawienne, by poprawić przyswajanie środków wartości odżywczych z pokarmów, wyleczyć tkanki jelit, uzupełnić lub zastąpić specjalne wymagania dietetyczne oraz aby   pomóc w odzyskaniu równowagi probiotycznej w jelitach.

Enzymy poprawiają wiele symptomów: od problemów behawioralnych poprzez lepszą naukę i lepszy sen do lepszego mówienia u dzieci. Kluczowym elementem, dla którego enzymy pomagają, jest ich zdolność do wspierania zdrowia organizmu w wielu obszarach równocześnie. Wyleczenie śluzówki układu pokarmowego poprawia wchłanianie pokarmów i wyleczenie „cieknącego jelita”.  Dzięki wyleczeniu jelit, nerwy umiejscowione w śluzówce mogą pracować optymalnie i spełniać swoje funkcje.

Jednym z najnowszych obszarów badań jest suplementacja enzymatyczna przy problemach z wirusami. Jest to bardzo istotne przy zaburzeniach autystycznych, gdyż w wielu przypadkach przyczyną zaburzeń są właśnie szkodliwe wirusy. Działanie wirusów może być widoczne na zewnątrz lub schowane głęboko w organizmie. Do grupy wirusów, który  naukowcy zidentyfikowali jako przyczyniający się do zaburzeń autystycznych, należą wirusy ukrywające się. Wirus opryszczki (herpesvirus), wirus świnki, wirus ospy wietrznej, wiru zapalenia mózgu. Istnieją dowody na to, że wirusy mogą spowodować dysfunkcje mózgu i zniszczyć powłokę ochronną wokół nerwów, zwaną mieliną. Sprawia to, że nerwy stają się podatne na uszkodzenia. Wirusy również są podejrzewane o  powodowanie wielu chorób autoimmunologicznych.

Leczenie antywirusowe nie jest nowym pomysłem. Od dawna stosuje się leczenie suplementami i lekami mającymi właściwości wirusobójcze, jak olej kokosowy (monolaryna), oregano, lizyna, Valtrex, acyclovir, itp. z różnym efektem. Pewne mieszanki enzymów są jednak bardziej skuteczne w zwalczaniu wirusów.

UWAGA!!!
  • Jeśli osoba jest „mniej autystyczna” lub ma mniej problemów behawioralnych i więcej zdolności poznawczych w trakcie gorączki, może mieć problem wirusowy.
  • Wirus może być obecny, jeśli osoba ma cykliczny wzór fizycznych pogorszeń i poprawy bez żadnej wyjaśnionej przyczyny. Ta powtarzalność może pojawiać się cyklicznie co kilka tygodni lub miesięcy.
  • Nieformalne próby i dowody anegdotyczne wskazują, że przyjmowanie enzymów przeznaczonych do zwalczania wirusów może być skuteczne. Zwykle zaczyna się od kilku kapsułek i zwiększa dawkę w krótkim czasie (kilku tygodni lub miesięcy). Odnotowane korzyści to poprawa zachowania, zdolności poznawczych jak również poprawa fizycznego zdrowia. W niektórych przypadkach badania laboratoryjne potwierdziły obserwacje.
  • Enzymy do zwalczania wirusów w połączeniu z innymi środkami przeciwwirusowami mogą być jeszcze bardziej skuteczne. Na początku można obserwować objawy „die-off”. Możliwe reakcje to złe samopoczucie, gorączka, senność, krótkotrwała wysypka na górnej części ciała, bóle mięśni. Nie każdy tego doświadcza, a objawy te mijają w ciągu kilku dni lub tygodni w zależności od harmonogramu przyjmowania enzymów.
Enzymy trawienne, w szczególności proteazy, bardzo dobrze zwalczają choroby wirusowe. Wiele wirusów otoczonych jest przez ochronną błonę proteinową, coś co proteaza może rozłożyć. Usunięcie tej ochrony pozostawia wirusa bezbronnego i podatnego na zniszczenie.

Innym kluczowym aspektem jest jak enzymy pracują w połączeniu w układem odpornościowym. Przez ostatnie kilkanaście lat lekarze i naukowcy zauważyli wiele zaburzeń układu odpornościowego zwykle pojawiających się w badaniach u dzieci z zaburzeniami autystycznymi. Chociaż dokładne parametry i badania różnią się, wyniki pokazują, że układ immunologiczny nie funkcjonuje prawidłowo. Rozsądnym zatem jest przyjrzenie się środkom, które wspierają i pomagają w prawidłowej pracy układu odpornościowego.

Postępy w nauce dowodzą, że enzymy mogą wejść do układu krwionośnego i tam wykonywać swoje działanie. Unikalną właściwością jest, że proteazy najchętniej łączą się ze składnikiem układu odpornościowego, zwanym makroglobuliną alfa 2 (A2M). Proteaza łączy się z cząsteczką A2M, która owija się wokół enzymu. To chroni enzym od deaktywacji i może zostać przetransportowany szybko do jakiejkolwiek części ciała, gdzie jest potrzebny.

W ten sposób dobroczynna proteaza staje się częścią systemu odpornościowego i usuwa odpady i szkodliwe patogeny, takie jak wirusy. Inne rodzaje „odpadów” to nadmiar śluzu, fibryny, i problematyczne cząstki, które wywołują nietolerancje pokarmowe, alergie i stany zapalne.

W ten sposób enzymy mogą w szerokim zakresie być pomocne w leczeniu zaburzeń autystycznych.

ENZYMY – TROCHĘ TERMINOLOGII

Enzymy trawienne produkowane są regularnie przez trzustkę u wszystkich zwierząt oraz ludzi. Występują one w surowej żywności i w niektórych drobnoustrojach, stąd są one przez cały czas  obecne wszędzie w naturze i w naszych organizmach. Są niezbędne do życia. Przyjmowanie enzymów jest tylko dodatkiem do tego, co powinniśmy mieć w organizmie. Jak wygląda kwestia bezpieczeństwa przyjmowania enzymów? Jakie są długotrwałe skutki? Czy istnieje górna lub toksyczna granica przyjmowania enzymów?

W pewnym sensie, próba wykazania szkodliwego wpływu na życie przypomina udowadnianie, że woda pitna szkodzi. Każdy w pewnym momencie zachoruje i w końcu umrze i każdy pije wodę. . . zatem można dowieść, że picie wody powoduje śmierć?

Długoterminowe bezpieczeństwo suplementacji enzymami zostało szczegółowo przebadane. Wnioski tych badań mówią, że enzymy można uznać za bezpieczne, bez toksycznej granicy przyjmowania. Istnieją za to badania wskazujące, że to brak lub niedobór enzymów jest przyczyną problemów zdrowotnych.

Enzymy mają bardzo specyficzne mechanizmy, z których wiele jest dobrze znane i scharakteryzowane. Każdy z nich ma konkretne zadanie. Enzymy pracują według zwykłych biochemiczne właściwości, nie są żywymi organizmami. Ponadto, zdrowe tkanki i komórki posiadają naturalne mechanizmy chroniące je przed niepożądanym działaniem enzymów. Ciało jest pełne równowagi i systemów kontroli, do których należą inhibitory enzymatyczne umożliwiające ich prawidłowe funkcjonowanie. Enzymy są wykorzystywane do leczenia ran, ponieważ selektywnie zmniejszają stany zapalne i usuwają martwe tkanki pozostawiając zdrową tkankę do odbudowy. Enzymy są również stosowane do usuwania guzów, ponieważ atakują tkankę nowotworową i usuwają ją umożliwiając w ten sposób wzrost tkanki zdrowej.  Tę właściwość naturalnej selektywności można zaobserwować na powierzchniowych ranach, w hodowlach komórkowych i monitorowaniu wewnętrznych ran i guzów (Enzyme therapy, Wolf).

W badaniach prowadzonych na zwierzętach i u ludzi brak jest doniesień o toksyczności enzymów na każdym poziomie dawkowania. Zwierzęta przeżyły bez powikłań i uszkodzeń tak bardzo duże ilości podawanych enzymów, że nie udało się ustalić dawki śmiertelnej. W publikacji "Enzymy - The Fountain of Life", Lopez relacjonuje, jak naukowcy karmili przez sześć miesięcy świnki morskie i szczury dawką enzymów, która odpowiadały około 250 tabletkom dziennie dla 60 kg  osoby. Efektów ubocznych nie zauważono. W innym badaniu szczury karmiono enzymami równoważnymi podaniu dawki 2500 tabletek dziennie przez krótki czas, jedynym objawem była oznaka zmęczenia. Naukowcy badali również problematykę zmian i mutacji komórkowych, llecz nie znaleźli negatywnego wpływu podawanych enzymów.

Zgromadzone informacje na temat bezpieczeństwa stosowania enzymów trawiennych sięga początku dwudziestego wieku. Enzymy trawienne są klasyfikowane w Stanach Zjednoczonych jako bezpieczna żywność i mają status GRAS (ogólnie uznawane za bezpieczne). Ponieważ nie należą do kompetencji Food and Drug Administration (FDA), mieszanki enzymów trawiennych nie są zatwierdzone lub niezatwierdzonych przez FDA, tak jak płatki owsiane nie muszą być specjalnie zatwierdzone przez FDA do jedzenia. Jednakże enzymoterapia jest zatwierdzony przez FDA w leczeniu niektórych chorób (Lopez 1994).  Należą do nich:

  • choroby układu krążenia
  • chorób przewodu pokarmowego, zwłaszcza niewydolności trzustki i zaburzeń z tym związanych
  • terapia zastępcza dla określonych chorób i wad genetycznych
  • leczenie raka
  • oczyszczenie ran (degradacji lub czyszczenie obumierających lub martwych/martwiczych tkanek)
  • usuwanie substancji toksycznych z krwi

JAK ENZYMY PRACUJĄ?

Enzymy są bardzo specyficzne. Każdy z nich ma określone zadanie do wykonania i tylko to zadanie wykonuje.  Zatem należy dobrać odpowiedni rodzaj enzymu do konkretnego problemu.

KTÓRY ENZYM NA CO?

Enzymy działające na poszczególne typy pokarmów lub związków

Poszczególne enzymy działają na konkretne pokarmy. Należy dobrać odpowiedni rodzaj enzymu do żywności, którą chce się rozłożyć. Oto lista popularnych typów enzymów trawiennych i ich oddziaływanie.

  • amylaza - rozkłada węglowodany, skrobie i cukry, które występują w ziemniakach, owocach, warzywach
  • laktaza - rozkłada laktozę (cukier mleczny)
  • diastaza - trawi skrobię warzyw
  • sacharaza – rozkłada złożone węglowodany i skrobie
  • maltaza - trawi dwucukry do cukrów prostych (cukier słodowy)
  • inwertaza - rozkłada sacharozę (cukier stołowy)
  • glukoamylaza - rozkłada skrobię na glukozę
  • alfa-glaktosidaza - ułatwia trawienie ziarna, roślin strączkowe, nasion, produkty sojowych i podziemnych pędów
  • proteaza -rozbija białka znajdujące się w mięsie, orzechach, jajach i serze
  • pepsyna - rozbija białka do peptydów
  • peptydaza – rozbija wiązania peptydowe do aminokwasów
  • trypsyna – pochodzi z trzustki, rozbija białka
  • alfa-chymotrypsyna - pochodzenia zwierzęcego, rozbija białka
  • bromelaina - pochodzi z ananasa, rozkłada szerokie spektrum białek, ma właściwości przeciwzapalne, skuteczna w bardzo szerokim zakresie pH
  • papaina – pozyskiwana z surowej papai, szeroki zakres pH, działa dobrze na podział dużych i małych białek
  • lipaza - rozkłada tłuszcze, głównie w produktach mlecznych, orzechach, olejach i mięsie
  • celulaza - rozkłada celulozę (włókno roślinne)

inne ważne enzymy:

  • betainy HCL - zwiększa zawartość kwasu solnego w górnej układu pokarmowego; aktywuje pepsynę (enzym trawiący białko) w żołądku (nie ma wpływu na enzymy pochodzenia roślinnego lub grzybowego)
  • CereCalase ™ - unikalny kompleks celulazy z National Enzyme Company, która maksymalizuje trawienie błonnika zbóż i wchłanianie minerałów, synergiczna mieszanka fitazy, hemicelulazy i beta-glukanazy
  • endoproteaza - rozszczepia wiązania peptydowe od środka łańcuchów peptydowych
  • eksoproteaza - rozszczepia aminokwasy na końcu łańcuchów peptydowych
  • ekstrakt z żółci woła – enzym pochodzenia zwierzęcego, pobudza perystaltykę jelit
  • fruktooligosacharydy (FOS) - pomagają wspierać rozwój przyjaznych bakterii jelitowych oraz hamują wzrost szkodliwych bakterii
  • kwas L-glutaminowy - aktywuje pepsynę w żołądku
  • lizozym - enzym pochodzenia zwierzęcego, składnik każdej komórki w płucach; lizozym jest bardzo ważny w kontroli infekcji bakteryjnych i wirusowych
  • pankreatyna – enzym pochodzenia zwierzęcego, rozkłada białka i tłuszcze
  • pankrelipaza - enzym pochodzenia zwierzęcego, rozkłada białka, tłuszcze i węglowodany
  • pektynaza - rozkłada pektyny w owocach
  • fitaza - trawi kwas fitynowy, poprawia absorpcję minerałów takich jak wapń, cynk,
  • miedź, mangan, ale nie rozkłada żadnych protein
  • ksylanaza - rozkłada nieskrobiowe polisacharydy, dobrze oddziałuje na ziarna, np. kukurydzę

JAKI WYBRAĆ PREPARAT?

Rozważając wybór enzymów należy zastanowić się, jakie cele są do osiągnięcia. Poniżej przedstawiono wybrane enzymy mające zastosowanie w konkretnych przypadkach. Nie jest to pełna lista istniejących na rynku produktów enzymatycznych.

Produkty stosowane w przypadku rezygnacji z diety bezkazeinowej, bezglutenowej (i ew. bez soi i kukurydzy):

  • GlutenEase (Enzymedica) - bardzo skuteczny produkt ukierunkowany na rozkład białka i węglowodanów zawartych w glutenie i kazeinie. Jest na tyle skuteczny, by w większości przypadków zastąpić dietę bezkazeinową i bezglutenową. Nie jest przeznaczony dla chorych na celiakię, ale działa dla nich jak "parasol ochronny" przy przypadkowej ekspozycji na gluten. U wielu osób chorych na celiaklię zmniejsza objawy. Nie wywołuje w celiaklii niepożądanych efektów, jak inne produkty enzymatyczne ukierunkowane na gluten.
  • Peptizyde Complete (Houston Nutraceuticals) – w wielu przypadkach okazał się wystarczająco skuteczne do zastąpienia diety bezglutenowej i bezkazeinowej. Nie zaleca się dla chorych na celiakię nawet jako "parasol ochronny”, ponieważ u niektórych chorych zaobserwowano pogorszenie objawów po przypadkowej ekspozycji na gluten.
  • AFP Peptizyde (Houston Nutraceuticals) – podobne działanie jak Peptizyde, ale nie zawiera enzymów pochodzenia owocowego (do stosowania w przypadku wrażliwości na fenole lub salicylany)
  • Peptydize Complete (Kirkman Labs) – podobne działanie jak Peptizyde, zawiera bromelaina. Nie nadaje się do całkowitego zastąpienia diety beglutenowej i bezkazeinowej, ale dobrze radzi sobie z małymi ilości