Ach ta flora..- bakterie probiotyczne, dlaczego, po co i jakie

Odsłony: 5326
Oliwkowe Życie

 

Terapie mikrobiologiczne w leczeniu autyzmu budzą ostatnio wiele nadziei i kontrowersji. Wiemy, że wiele chorób, w tym autyzm ma początek w zaburzeniach w przewodzie pokarmowym. Częstość występowania zaburzeń flory jelitowej u dzieci z autyzmem jest w zakresie od 9 do 70%(w zależności od kliniki w jakiej są wykonywane badania).

 

 

Istnieje silny pozytywny związek nasilenia autyzmu z zaburzeniami przewodu pokarmowego. U dzieci z autyzmem, obecność dysfunkcji przewodu pokarmowego często jest związana ze zwiększoną drażliwością, napadami złości, agresywnym zachowaniem, zaburzeniami snu  i wycofaniem społecznym.

Zasadniczą częścią zdrowego układu pokarmowego są pożyteczne bakterie, które i  ważą nie bagatelnie, bo ponad 1,5 kg.  Bez nich po prostu nie możemy  być zdrowi. Funkcje normalnej flory jelitowej, udowodnione  do tej pory są bardzo liczne i odgrywają fundamentalną rolę w zachowaniu zdrowia.

 

Normalna zrównoważona flora jelitowa jest odpowiedzialna za:

  • wytwarzanie bariery ochronnej wobec inwazji mikroorganizmów chorobotwórczych, produkując naturalne  substancje  przeciw grzybicze   i tak zwane surfaktanty które rozpuszczają błony lipidowej otoczki wirusów i bakterii, posiadanie prawidłowej flory  jelitowej  pozwala nam unikać antybiotyków.
  • odgrywa ważną rolę w trawienia i wchłaniania wszystkich składników odżywczych
  • zapewnia ważne źródło pożywienia i energii dla śluzówki jelit
  • syntetyzuje różne aminokwasy i witaminy w tym: witaminę K, kwas pantotenowy, tiaminę, ryboflawinę , niacynę, kwas foliowy, pirydoksynę i witaminę B12
  • odgrywa ważną rolę w recyklingu kwasów żółciowych i zapewnia prawidłowy metabolizm cholesterolu
  • odgrywa ważną rolę immuno-modulującą stymulując  produkcję przeciwciał, syntezę interferonu i hamując  degradację  sIgA ( sIgA jest wydzielana do światła przewodu pokarmowego w odpowiedzi na kontakt z żywnością  i jest niezbędna do prawidłowego trawienia tej żywności)
  • zapewnia komunikację pomiędzy jelitem, układem odpornościowym i mózgiem. Stres psychiczny może powodować zmianę flory jelitowej. Z drugiej strony, bakterie jelitowe mogą bezpośrednio komunikować się z centralnym systemem nerwowym drogą nerwu błędnego, czuciowych włókien nerwowych i obwodowego układu odpornościowego.

 

„Critchfield JW, van Hemert S, Ash M, Mulder L, Ashwood P.

Potencjalna rola probiotyków w leczeniu autyzmu.

Gastroenterol Res Pract. 2011;2011:161358. Epub 2011 Oct 26.

Zaburzenia gastrologiczne twierdzono u znacznej liczby dzieci z autyzmem. Aktywacja immunologicznej odpowiedzi w śluzówce i odmienności mikroflory jelit bardzo często obserwowane są u dzieci z ASD. Zwykle ma to związek ze zwiększoną drażliwością, napadami złości, zachowaniem agresywnym, zaburzeniami snu. Co więcej, poprawa flory bakteryjnej krótkoterminowymi terapiami antybiotykowymi może doprowadzić do czasowej poprawy w zakresie objawów behawioralnych u dużej ilości dzieci z ASD. Probiotyki mają wpływ na mikroflorę i funkcję bariery jelitowej oraz zmieniają odpowiedzi śluzówki. Podanie probiotyków w celu wywołania zmian mikroflory może być użyteczną metodą terapii w celu odrestaurowania normalnej flory jelitowej, zmniejszenia stanu zapalnego, odbudowania bariery śluzówki i potencjalnego zmniejszenia objawów behawioralnych u licznych dzieci z ASD. W tym przeglądzie literatury wskazujemy na konieczność wsparcia testów klinicznych probiotyków u dzieci z ASD, szczególnie w kontekście objawów pokarmowych.”

 

Wiadomo jednak, że z jakiegoś powodu dzieci autystyczne w tym moja córka rozwijają niedobory „dobrej” flory jelitowej co w konsekwencji  prowadzi do dysbiozy jelitowej i tak zwanego przeciekającego jelita.

Brak przekonywujących danych na temat przyczyny tego zjawiska. Z przyczyn najbardziej prawdopodobnych wymieniane są błędy dietetyczne w tym nadmierne spożycie cukru i białej mąki, ale również zbyt wyjałowione otoczenie. Nadmierna higiena i zastąpienie wizyt u dziadków wizytami w supermarketach niewątpliwe przyczyniło się do zmian flory jelitowej. Kolejną przyczyną zmian jest nadużywanie antybiotyków.  W momencie gdy brakuje w jelitach właściwie ustalonych "dobrych" bakterii, tak istotnych  dla właściwego trawienia i wchłaniania, autystyczne dziecko zaczyna rozwijać wiele niedoborów żywieniowych ( witaminy, minerały , niezbędne aminokwasy i kwasy tłuszczowe) Te niedobory mają drastyczny wpływ na  rozwój dziecka. Jednocześnie przy braku flory ochronnej następuje rozrost chorobotwórczych bakterii w tym np. Clostridium spp. odpowiedzialnych za wydzielanie neurotoksyn opóźniających prawidłowy rozwój mózgu.

 Podobnie dzieje się z Candida spp. Doświadczone matki dzieci autystycznych i ja także dokładnie potrafimy już po samym zachowaniu dziecka  stwierdzić, że doszło do rozrostu grzyba Candida w jelicie i rozpocząć odpowiednią terapię. Rozrost „złych” bakterii powoduje wydzielanie całego  szeregu substancji toksycznych, które poprzez krew dostają się  do mózgu. Rozwijający się mózg jest szczególnie wrażliwy na te " trucizny ", jak i na  niedobory  żywieniowe. W rezultacie, początkowo normalnie rozwijające się dziecko  stopniowo traci swoje umiejętności i przestaje się rozwijać.

Odbudowa  prawidłowej  flory jelitowej powinna być  pierwszym i najważniejszym krokiem w dobrym kierunku w leczeniu autyzmu!

Flora jelitowa jest jak żywy organizm bardzo wrażliwa na dietę, jakość wody pitnej ( chlorowana woda ma negatywny wpływ na florę jelitową, najlepiej pić wodę mineralną lub zainstalować dobry filtr do wody ), antybiotyki, sterydy, szczepionki i przede wszystkim stres.

Dieta bogata w  cukry, pszenicę, przetworzoną żywność i napoje bezalkoholowych  bogate w sztuczne  barwniki, aromaty i konserwanty, nie tylko zmienia florę jelitową przez promowanie drobnoustrojów chorobotwórczych, ale zmienia cały metabolizm organizmu powodując miedzy innymi zakwaszenie organizmu.

Kwaśne pH ma daleko idące i natychmiastowe konsekwencje: zmienia  chemię mózgu i zmienia  florę bakteryjną w innych obszarach ciała między innymi skóry, górnych i dolnych dróg moczowych, pochwy, pęcherza moczowego itp.  Zakwaszenie organizmu i w efekcie zmiana flory jelitowej ma bezpośredni szkodliwy wpływ na układ odpornościowy. U dzieci pojawiają się objawy egzemy, astmy, infekcji ucha i częstych infekcji wirusowych.

Sama dieta u dzieci autystycznych jest  bardzo potężnym narzędziem pomagającym w ich  rozwoju, ale do normalizacji flory jelitowe sama dieta nie wystarczy, potrzebne są silne probiotyki.  I w tym względzie mikrobiolodzy i dietetycy mają rozbieżne zdanie. Dietetycy uważają, że „dobrą” florę jelitową można i trzeba odbudowywać w sposób naturalny, zwiększając w diecie ilość warzyw w tym wysoko błonnikowych i produktów fermentujących. Byłoby to najlepszym rozwiązaniem, gdyby nie czas, który w przypadku dzieci autystycznych jest najważniejszym czynnikiem.

Wyścig  z czasem jaki dzieci i rodzice toczą w celu umożliwienia prawidłowego rozwoju mózgu jest niewyobrażalny.

Ale co to znaczy silne probiotyki?

To przede wszystkim różnorodność szczepów jakie zawierają, ale również ilość CFU (colony forming unit) na 1g preparatu. Im więcej tym lepiej. W szczególności tych szczepów, które immunostymulują układ odpornościowy ( Escherichia coli i Enterococus feacalis). Nie zapominając jednocześnie o szczepach ochronnych jak Lactobacillusy i Bifidobacterie.

 Terapia powinna być dobrana do rodzaju zaburzeń flory jelitowej  jakie zaszły w jelicie chorego dziecka. Preparaty powinny być dobrane również pod kontem nietolerancji pokarmowych ( gluten, laktoza, kukurydza) jakie u danego dziecka występują.

„Prof. Glenn Gibson, mikrobiolog z Reading University UK, który nadzorował badania 40 dzieci autystycznych w wieku 4-8 lat, stwierdził, że podawane dzieciom autystycznym bakterie probiotyczne tak bardzo poprawiły ich koncentrację  i zachowanie, że nie dokończono prób klinicznych. Stało się tak z powodu buntu rodziców maluchów, które otrzymywały otrzymywać placebo. Poprawa była tak widoczna, że rodzice wiedzieli, które dzieci dostawały probiotyki, a które  placebo.”

Kryteria jakie powinny spełniać probiotyki:

  • powinny pochodzić z normalnej mikroflory ludzkiego organizmu,
  • muszą być drobnoustrojami bezpiecznymi dla ludzi i mieć klinicznie potwierdzone korzystnego działanie na organizm człowieka,
  • powinny być oporne na działanie kwasu solnego żołądka i enzymów trawiennych i żółci,
  • powinny posiadać zdolność do kolonizacji ludzkiego przewodu pokarmowego i trwałego przylegania do nabłonka jelit,
  • muszą wytwarzać substancje hamujące wzrost drobnoustrojów chorobotwórczych powodujących zakażenia jelitowe, biegunki czy próchnicę zębów,
  • konieczne jest także by poprawiały, a nie pogarszały smak produktów spożywczych, które wzbogacają.

 

Obecnie jednym z najbardziej zalecanych szczepów bakterii do produkcji probiotyku jest Lactobacillus casei. Bakteria ta pochodzi z przewodu pokarmowego człowieka, jest oporna na działanie kwasu solnego żołądka, soli kwasów żółciowych oraz wykazuje większe zdolności przylegania do nabłonka jelitowego niż inne szczepy bakterii. Posiada więc zdolność trwałego zasiedlania przewodu pokarmowego. L. casei wytwarza substancje hamujące rozwój wielu groźnych dla naszego zdrowia bakterii, w tym szczepy Clostridium Pseudomonas, Staphylococcus i Enterobacteriacae. Nie hamuje przy tym rozwoju innych typów pałeczek kwasu mlekowego . Większość bakterii pałeczek kwasu mlekowego wykazuje aktywność antagonistyczną w stosunku do niektórych bakterii chorobotwórczych.

Szczególną aktywność w produkcji substancji antybakteryjnych w stosunku do szczepów bakterii wywołujących zatrucia pokarmowe wykazuje Lactobacillus acidophilus wytwarzając: acidolinę, acidofilinę, laktacynę i laktocydynę. Dzięki tym właściwościom bakterie acidofilne regulują skład mikroflory przewodu pokarmowego.

 

 

Bifidobacterium Bifidum

Ochrania przed rozmnażaniem się rotawirusów, działaniem związków chloru na organizm, infekcjom jelitowym. Wzmacnia odporność organizmu.

Bifidobacterium breve

Wykazuje korzystne działanie w stanach zapalnych odbytnicy, zapobiega rozwojowi rotawirusów oraz uaktywnia humoralny system odporności.

Bifidobacterium longum

Eliminuje związki nitrowe. Może znacząco hamować rozmnażanie się patologicznych bakterii jelita grubego oraz rozrost komórek raka wątroby.

Bifidobacterium infantis

Pomaga hamować rozwój chorobotwórczych bakterii takich jak Escherichia coli. Produkuje substancje zapobiegające rozwojowi raka piersi.

Bifidobacterium lactis

Pomaga łagodzić zaparcia stolca, chroni organizm przed działaniem związków chloru i zapobiega powstaniu przewlekłych stanów zapalnych jelita grubego w obszarze essicy.


 

Lactobacillus acidophilus

Pierwsza linia obrony przeciwko drożdżakom. Wspomaga układ krążenia poprzez obniżanie poziomu cholesterolu. Zapobiega uszkodzeniom ścian jelit przed działaniem czterochloroetylenu.

Lactobacillus bulgaricus

Łagodzi problemy trawienia pokarmów. Ułatwia trawienie mleka i jego produktów. Ułatwia wydalanie substancji toksycznych z jelita grubego.

Lactobacillus casei

Ochrania przed bakteriami z grupy Listeria, którymi zakażone są skorupiaki, ptaki i ssaki ( krowy). Bakteriami tymi organizm człowieka zakaża się przez konsumpcję produktów nabiałowych i surowych roślin. Chroni przed rozwojem guzów nowotworowych.

Lactobacillus lactis

Naturalny antybiotyk. Zmniejsza zdolność chorobotwórczą bakterii, zapobiega ich rozwojowi i rozwinięcia się infekcji.

Lactobacillus gasseri

Likwiduje bakterię - Helicobacter pylori oraz zmniejsza stan zapalny w zapaleniu śluzowym żołądka.

Lactobacillus plantarum

Doskonała alternatywa w stosunku do antybiotyków. Ważne narzędzie w zwalczaniu i ochronie przed rozwojem bakterii patologicznych.

Lactobacillus paracasei

Zapobiega toksycznemu działaniu związków chloru na organizm. Bierze udział w regulacji systemu odpornościowego i być może zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Lactobacillus brevis

Zmniejsza przepuszczalność jelit w ,,zespole nieszczelnego jelita" i ma pozytywny wpływ na pracę systemu odporności.

Lactobacillus rhamnosus  

Pomaga łagodzić objawy nietolerancji cukru mlecznego - lactozy, zmniejsza działanie dwuchlorków pochodzenia wirusowego i bakteryjnego na organizm, łagodzi zaparcia, stany zapalne odbytnicy oraz żylaki odbytu oraz skutki alergii pokarmowych. Hamuje wzrost guzów.

Lactobacillus salivarius

Posiada unikalną zdolność leczenia wrzodów trawiennych żołądka przez usunięcie bakterii - Helicobacter pylori.


 

Streptococcus thermofilus

Wykazuje działanie przeciwutleniające, chroni jelita i organizm przed działaniem wolnych rodników, antybiotyków, cukru i skutkami picia wody chlorowanej. Wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Likwiduje działanie związków chloru, zapobiega infekcjom jelit i pochwy.

Saccharomyces boulardii

chroni przed biegunką występującą w trakcie leczenia większością antybiotyków, znaną szerzej jako biegunka poantybiotykową. Jest jedynym probiotykiem wykazującym naturalną odporność na antybiotyki. Chroni przed nawrotami biegunki związanej z infekcją Clostridium difficile oraz minimalizuje również skutki biegunki związanej z innymi chorobami, takimi jak biegunka podróżnych, czy zespół jelita nadwrażliwego.

 

ZESTAWIENIE WYBRANYCH PREPARATÓW PROBIOTYCZNYCH

 

nazwa
producent
szczepy bakterii
ilość bakterii
(mld)
Dicoflor 30 Dicofarm Lactobacillus rhamnosus GG 3
       
Enterol 250 Perffrarma Saccharomyces boulardii 5
       
Dicoflor 60 Dicofarm Lactobacillus rhamnosus GG 6
       
Biopron Valosun

Bifidobacterium bifidu

bifidobacterium breve

bifidobacterium longum

Lactobacillus acidophilus

lactobacillus rhamnosus

Lacotbacillus plantarum

Lactobacillus casei

Lactococcus lacti

streptococcus thermophilus

9
       
Lactoral IBSS BIOMED S.A.  

Lactobacillus plantarum

Lactobacillus rhamnosus

Bifidobacterium longum

10
       
Sanprobi Rosell Inc. Lactobacillus plantarum 299v 10
       
Culturelle i-Health, Inc.  Lactobacillus GG 10
       
Microflor 32 Microflor

Lactobacillus acidophilus

bifidobacterium lactis

Bifidobacterium bifidum

12
       
iFlora Sedona Labs

Bifidobacterium bifidum

Bifidobacterium breve

Bifidobacterium lactis

Bifidobacterium lacits HN019

Bifidobacterium longum

Lactobacillus acidophilus

Lactobacillus brevis

Lactobacillus bulgaricus

Lactobacillus casei

Lactobacillus gasseri

Lactobacillus paracasei

Lactobacillus plantarum

Lactobacillus rhamnosus

Lactobacillus salivarius

Lactobacillus lactis

Streptococcus thermophilus

16
       
Pro-Bio Defence Kirkman

Lactobacillus acidophilus

Lactobacillus casei

Lactobacillus rhamnosus

Bifidobacterium bifidum

Streptococcus thermophilus

Lactobacillus plantarum

Saccharomyces boulardii

20
       
Pro-Culture Gold Kirkman Lactobacillus rhamnosus 20
       
Probiotic Healthy Origin

lactobacilus acidophilus

Lactobacillus plantarum

Lactobacillus casei

Lactobacillus rhamnosus

Lactobacillus salivarius

Bifidobacterium lactis

Bifidobacterium breve

Bifidobacterium longum

30
       
Multi-Flora Spectrum Kirkman lactobacillus rhamnosus 30
       
Lactobacillus Duo Kirkman

Lactobacillus rhamnosus

Lactobacillus plantarum

45
       
Super Pro-Bio Kirkman

Lactobacillus acidophilus

Lactobacillus plantarum

lactobacillus rhamnosus

Lactobacillus casei

Bifidobacterium lactis

Bifidobacterium bifidum

Streptococcus thermophilus

75
       
CP1 Custom Probiotics

Lactobacillus acidophilus

Lactobacillus plantarum

Lactobacillus rhamnosus

Bifidobacterium bifidum

Bifidobacterium longum

78
       
Cytoflora Bioray

Lactobacillus rhamnosus

Lactobacillus plantarum

Lactobacillus acidophilus

Lactobacillus salivarius

Lactobacillus reuteri

Lactobacillus casei

Lactobacillus bulgaricus

lactobacillus sporogenes

lactobacillus acidophilus DDS-1

Bifidobacterium bifidum

Bifidobacterium infantis

Bifidobacterium breve

Bifidobacterium longum

Streptococcus thermophilus

 

 
       
Microflor 130 Microflor

Lactobacillus acidophilus

Bifidobacterium lactis

130
       
Flora 200-14 Innate Response

lactobacillus plantarum

Lactobacillus acidophilus

Lactobacillus salivarius

Lactobacillus lactis

Lactobacillus reuteri

lactobacillus brevis

Lactobacillus bulgaricus

Lactobacillus rhamnosus

Lactobacillus casei

Lactobacillus acidophilus DDS-1

Bifidobacterium bifidum

Bifidobacterium infantis

Bifidobacterium longum

Streptococcus thermophilus

200
       
VSL3 Sigma-Tau 

Bifidobacterium breve

Bifidobacterium longum

Bifidobacterium infantis

Lactobacillus plantarum

Lactobacillus paracasei

lactobacillus acidophilus

Lactobacillus bulgaricus

Streptococcus thermophilus

450

 

 

 

 

Żródła:

http://www.nutraingredients-usa.com/Research/The-prebiotic-pioneer-Prof-Glenn-Gibson?utm_source=copyright&utm_medium=OnSite&utm_campaign=copyright

http://www.optibacprobiotics.co.uk/about-probiotics/probiotics-for-autism.html

http://pdm.org.pl/

 

 

 

Inne artykuły

bez glutenubez mlekabez cukruprzekąskadyniafrytkifrytki z dynioliwkowezycieśniadaniejajkagofrykolacjapłatki jaglanechlebbułkikukurydzapasożytyblognasza codziennośćleczenie autyzmuautyzmspektrum autyzmucałościowe zaburzenia rozwojuprotokół witaminy Aleczenie biomedyczneBethanecol MyocholineUrecholine,życie autystówobiadzupapietruszkaselercukiniamakaronłosośbrokułkrearywne zabawybutelki sensorycznezabawadzieciintegracja sensorycznaokouchobiszkoptyjarmużbabeczkimuffinysłodkościciastacandidagrzybicanaturalne leczenieszczepieniaodtruwanie szczepieńdr Tinusdr Tinus SmitsAutism beyond depairartykuły o autyzmieRDILDNzatrucie metalami ciężkimirtęćaluminiumimmunologiaodpornośćukład odpornościowystres oksydacyjnyclostridiamikroflora jelitowawyszczepialność w PolsceMMRKrztusiecodszkodowania za powikłaniaNOPczy warto szczepićczytaj ulotkileczenie oliwkiglutenomorfinykazeinomorfinyleczenie grzybicynystatynanasza historiaobjawy autyzmufiguryklejnożyczkipapiertranwit Cmagnezantybiotykisłużba zdrowiaprzedszkoleeuvaxBeuvax Bkoreańskie szczepionkirediagnozaCDCkwiecieńświatowy dzień autyzmuodtruwaniewielkanocecholaliewycofane szczepieniaszpitalzapalenie płucwakacjebałtykpolskie morzewładysławowoSTOPNOPreakcje na odtruwaniepodsumowanierok leczeniaokiem matkilekarzediagnozaprawdakłamstwoszukanie prawdydlaczego jadlaczego moje dzieckokrok po krokuzdrowiezaburzenia neurologiczneregresdiagnoza klinicznadiagnoza funkcjonalnaworeczekworektestowanie artprotokół artleczenie jelitoczyszczanie z metali ciężkichświętamikołajlist do mikołajasynapsisszczepienia zwiększają ryzyko autyzmuJiMsiłaenergiarodzice dzieci z autyzmembiedne dziecko bo nie je cukierkówdobre samopoczucietrzecie urodzinyZOOSIBOZDJzespół drażliwego jelitarobaleglistaowsiklambliepełniaodrobaczaniedietabrudne ręcepodwieczorekpuddingtapiokakulki tapiokowemleko kokosowetruskawkiterapia rękimała mototrykaduża motorykarozwój dziecinauka pisaniagrafomotorykaręcedłoniepalcezabawy z dzieckiemowoceagarżelkiwitaminkimniamdla dziecidla dorosłychprzyprawyzdrowe jelitaoreganochilibazyliatymianekcebulaczosnekkardamonczarnuszkaimbirkurkumagoździkiestragonrozmarynpalckibatatsłodki ziemniaksłodkie ziemniakibatatyszybkie daniecytrynaodkwaszanieodgrzybianiewodaelektrolityładnaceraizopatiahomeopatiaCEASETinusSmitsodrananiebieskobadaniaczerwonalampkawyleczonyzautyzmuasdautyzmbezłezupadłamedycynawyznania matkidr WakefieldusłyszećciszędrKuliszpiasekkinetycznykineticsandkreatywne zabawychwila dla siebiechorejelitachoroby jelitowetoksynybakterie dysbiotyczneczynnik mitochondrialnyziemia okrzemkowakrzempaznokciezdrowy brzuchprobiotykibakterieprobiotycznezestawienie probiotykówporównanie bakterii probiotycznychATECtestdrMajewskaVaxxed From Cover Up to CatastrophedeNiroopioidyprzeciekającejelitozrób to samTalerzykikoordynacjazabawy z dziećmiantyoksydantyflawonoidystresoksydacyjnyflavonwolnerodnikienzymyleczeniejelitopiatygenywirusyinfekcjekatarkaszelgorączkajak zapobiec ASDciążakobietametale ciężkietarczycamthfrcyklmetylacyjnykwasfoliowylas aktywnywypoczynekkomarykleszczemeszkidotelniamysiezdrowe dzieckożywienie dziecikurczakryżwarzywadżemżołądektrawieniereflukszgagazakwaszanieżołądka

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies, w zakresie odpowiadającym konfiguracji Twojej przeglądarki.