Dżem truskawkowo- waniliowy bez cukru

Odsłony: 1937
Oliwkowe Życie

Zaczął się dla Nas czas przetworów. Robimy zapasy na zimę:) Teraz są truskawki, zaraz pojawią się czereśnie, maliny, borówki, morele, śliwki, wiśnie i można by tak wymieniać i wymieniać. Jest troszkę trudny dla mnie czas. Bo jednocześnie muszę pogodzić czas na robienie przetworów z pracą i z czasem spędzonym z Dziewczynkami. 

 

Na początek nasz ulubiony dżem truskawkowy. Muszę go najwięcej zrobić, bo moje pociechy są zakręcone na punkcie truskawek i wszystkiego z nimi związanego.

Składniki:

  • 3 kg słodkich truskawek
  • 1-2 laski wanilii
  • ksylitol
  • 3 łyżeczki agaru

 

Przygotowanie:

Truskawki dokładnie płuczemy, odsączamy na sicie. Usuwamy szypułki, wkładamy owoce do garnka z grubym dnem. Zagotowujemy na dużym ogniu, po czym zmniejszamy płomień i gotujemy około 30 minut (w tym czasie kilka razy owoce dokładnie mieszamy).

Truskawki pozostawiamy do całkowitego wystudzenia i znowu podgrzewamy na niewielkim ogniu około 15 minut, co chwilę mieszając.

Owoce puszczą sporo soku, więc czynność podgrzewania i studzenia trzeba powtórzyć kilka razy. Sok można również wcześniej zlać i zawekować, ale ja lubię dżemy długo smażone, które zachowują cały smak i aromat, dlatego nigdy tego nie robię).

Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół, wydrążamy ziarenka, które wrzucamy wraz z laską do truskawek, gdy większość soku odparuje. Podgrzewamy do czasu aż dżem zgęstnieje, ale będzie w nim jeszcze trochę soku. Doprawiamy do smaku ksylitolem (ja miałam dosyć słodkie truskawki, więc ksylitolu użyłam naprawdę niewiele- 2 łyżki stołowe, jego ilość zależy jednak od Waszych osobistych preferencji i tego jak słodkie są owoce), wyciągamy kawałki laski wanilii. Dodajemy agar, dokładnie mieszamy.

Gorący dżem przekładamy do wyparzonych wrzątkiem i osuszonych słoiczków. Zakręcamy dokładnie.

Wkładamy do garnka wyłożonego papierem lub ścierką (co zapobiegnie pęknięciu słoików). Wlewamy wrzącą wodę, aby sięgała do 3/4 lub 2/3 wysokości słoików. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień, aby woda tylko lekko "pyrkała" i gotujemy około 10 minut.

Gorące słoiki wyciągamy, ponownie dokręcamy. Układamy na ścierce do góry dnem. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Smacznego <3

 

 

Inne artykuły

bez glutenubez mlekabez cukruprzekąskadyniafrytkifrytki z dynioliwkowezycieśniadaniejajkagofrykolacjapłatki jaglanechlebbułkikukurydzapasożytyblognasza codziennośćleczenie autyzmuautyzmspektrum autyzmucałościowe zaburzenia rozwojuprotokół witaminy Aleczenie biomedyczneBethanecol MyocholineUrecholine,życie autystówobiadzupapietruszkaselercukiniamakaronłosośbrokułkrearywne zabawybutelki sensorycznezabawadzieciintegracja sensorycznaokouchobiszkoptyjarmużbabeczkimuffinysłodkościciastacandidagrzybicanaturalne leczenieszczepieniaodtruwanie szczepieńdr Tinusdr Tinus SmitsAutism beyond depairartykuły o autyzmieRDILDNzatrucie metalami ciężkimirtęćaluminiumimmunologiaodpornośćukład odpornościowystres oksydacyjnyclostridiamikroflora jelitowawyszczepialność w PolsceMMRKrztusiecodszkodowania za powikłaniaNOPczy warto szczepićczytaj ulotkileczenie oliwkiglutenomorfinykazeinomorfinyleczenie grzybicynystatynanasza historiaobjawy autyzmufiguryklejnożyczkipapiertranwit Cmagnezantybiotykisłużba zdrowiaprzedszkoleeuvaxBeuvax Bkoreańskie szczepionkirediagnozaCDCkwiecieńświatowy dzień autyzmuodtruwaniewielkanocecholaliewycofane szczepieniaszpitalzapalenie płucwakacjebałtykpolskie morzewładysławowoSTOPNOPreakcje na odtruwaniepodsumowanierok leczeniaokiem matkilekarzediagnozaprawdakłamstwoszukanie prawdydlaczego jadlaczego moje dzieckokrok po krokuzdrowiezaburzenia neurologiczneregresdiagnoza klinicznadiagnoza funkcjonalnaworeczekworektestowanie artprotokół artleczenie jelitoczyszczanie z metali ciężkichświętamikołajlist do mikołajasynapsisszczepienia zwiększają ryzyko autyzmuJiMsiłaenergiarodzice dzieci z autyzmembiedne dziecko bo nie je cukierkówdobre samopoczucietrzecie urodzinyZOOSIBOZDJzespół drażliwego jelitarobaleglistaowsiklambliepełniaodrobaczaniedietabrudne ręcepodwieczorekpuddingtapiokakulki tapiokowemleko kokosowetruskawkiterapia rękimała mototrykaduża motorykarozwój dziecinauka pisaniagrafomotorykaręcedłoniepalcezabawy z dzieckiemowoceagarżelkiwitaminkimniamdla dziecidla dorosłychprzyprawyzdrowe jelitaoreganochilibazyliatymianekcebulaczosnekkardamonczarnuszkaimbirkurkumagoździkiestragonrozmarynpalckibatatsłodki ziemniaksłodkie ziemniakibatatyszybkie daniecytrynaodkwaszanieodgrzybianiewodaelektrolityładnaceraizopatiahomeopatiaCEASETinusSmitsodrananiebieskobadaniaczerwonalampkawyleczonyzautyzmuasdautyzmbezłezupadłamedycynawyznania matkidr WakefieldusłyszećciszędrKuliszpiasekkinetycznykineticsandkreatywne zabawychwila dla siebiechorejelitachoroby jelitowetoksynybakterie dysbiotyczneczynnik mitochondrialnyziemia okrzemkowakrzempaznokciezdrowy brzuchprobiotykibakterieprobiotycznezestawienie probiotykówporównanie bakterii probiotycznychATECtestdrMajewskaVaxxed From Cover Up to CatastrophedeNiroopioidyprzeciekającejelitozrób to samTalerzykikoordynacjazabawy z dziećmiantyoksydantyflawonoidystresoksydacyjnyflavonwolnerodnikienzymyleczeniejelitopiatygenywirusyinfekcjekatarkaszelgorączkajak zapobiec ASDciążakobietametale ciężkietarczycamthfrcyklmetylacyjnykwasfoliowylas aktywnywypoczynekkomarykleszczemeszkidotelniamysiezdrowe dzieckożywienie dziecikurczakryżwarzywadżemżołądektrawieniereflukszgagazakwaszanieżołądka

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies, w zakresie odpowiadającym konfiguracji Twojej przeglądarki.